Terugblik week van respect

Op 33-jarige leeftijd kwam in het City of Manchester stadium de grote droom van scheidsrechter Gözübüyük uit. Daar speelden Manchester City en Dyamo Zagreb onder zijn leiding in de UEFA Champions League. Van de ongeveer 400 miljoen TV kijkers wereldwijd, keek de familie thuis in Nederland vol trots en spanning naar alle beslissingen die er door de scheidsrechter gemaakt werden.

Gastles
Nu enkele jaren later landde scheidsrechter Gözübüyük afgelopen vrijdag vanuit Salzburg weer op Schiphol. Inter Milaan had de avond ervoor gewonnen en hij kon terugkijken op een goede wedstrijd. Nu was het zaak om naar Gouda af te reizen, want daar wachtten de brugklassers van de AMXL op zijn gastles in het kader van de week van het respect.

Door de regen
Tegelijkertijd keken enkele Gouwenaren verbaasd op toen ze hun burgemeester door de stromende regen zagen fietsen. Burgemeester Verhoeve had dezelfde respectvolle gastles in zijn agenda staan en luttele tellen later stonden meneer Verhoeve en scheidsrechter Gözübüyük zij aan zij op de AMXL. Ze hebben een missie om de Nederlandse samenleving positief te veranderen en willen leerlingen ook inspireren om hun eigen mooie dromen na te streven. Tegelijkertijd kregen we een mooi inkijkje in de bijzondere wereld waarin de burgemeester en de scheidsrechter zich bewegen.

Taal
Heel krachtig was de boodschap om met elkaar eens te stoppen met het “K” woord. Dat hoeft eigenlijk verder geen uitleg. En wat zouden we er zelf van vinden als onze dierbaren zouden worden bestookt met vuurwerk of bedreigingen? Waarom zouden we het dan een ander aan moeten doen? Wat zou het zou mooi zijn als onze brugklassers wel deze gedachte voor ogen houden, dan zijn we over een paar jaar verlost van de onbegrijpelijke dingen die we onze politie, onze brandweer en alle andere hulpverleners aandoen in onze huidige maatschappij. Deze mooiere wereld begint tegelijkertijd al nu, want wat typen we over elkaar op onze sociale platformen op internet? En hoever willen we gaan in sportbeleving, wanneer zijn andere waarden toch waardevoller?

Muurtje
Er werd een muurtje gemaakt met echt scheidsrechterschuim om de grens aan te geven. En net als dat de VAR voetballers in de gaten houdt, werd er verteld hoeveel camera’s er in stadions hangen en er in de binnenstad van Gouda aanwezig zijn om te zien wie waar verantwoordelijk voor is. Welke keuzes maken we wanneer anderen in de groep de verkeerde maken? Doen we mee of houden we onze dromen voor ogen en de mogelijkheden die we hebben om een veel respectvollere wereld te maken?!

Afsluiting
Met deze en andere goede overwegingen in onze rugzakken sloten we af met mooie en grappige vragen van de aandachtige leerlingen. Zij kregen een aandenken en wellicht geheugensteuntje, in de vorm van het officiële respect sportbandje. Vervolgens was er nog even tijd om met leuke foto’s en selfies richting het weekend te gaan, waar zelfs ook de ouderwetse handtekeningenjagers op hun wenken werden bediend.